Досягти Цілей сталого розвитку без захисту земельних ресурсів неможливо

Існування 40 відсотків всіх живих організмів на планеті так чи інакше пов'язане з ґрунтом. Роль ґрунту в виробництві продуктів харчування і медичних препаратів, в збереженні біорізноманіття Землі і боротьбі зі зміною клімату, дуже велика і при цьому недооцінена, пишуть Новости ООН.

Про це нагадують у Продовольчій і сільськогосподарській організації Об'єднаних Націй (ФАО) з нагоди Всесвітнього дня ґрунтів, який відзначали 5 грудня.

В оприлюдненій в п'ятницю доповіді фахівці ФАО, зокрема, нагадують, що мікроорганізми, які населяють ґрунт, ще з початку XX століття використовуються у виробництві багатьох вакцин і ліків, наприклад, антибіотиків групи пеніцилінів.

Крім того, що ґрунт виконує очевидну функцію «бази» для вирощування овочів, фруктів, зернових, бобових культур, він також є місцем існування бактерій, які використовуються у виробництві сиру, вина, соєвого соусу й інших ферментованих продуктів. Крім того, підкреслюють експерти ФАО, в ґрунті відбувається процес перетворення вуглецю в органічні речовини, за рахунок чого скорочуються обсяги шкідливих викидів в атмосферу.

«Біорізноманіття ґрунтів і ефективне управління ґрунтовими ресурсами дуже важливі для досягнення багатьох з Цілей сталого розвитку», – сказала Генеральний директор ФАО з питань клімату та природних ресурсів Марія Хелена Семеду.

Серед Цілей сталого розвитку є такі, наприклад, як ліквідація голоду, боротьба зі зміною клімату і збереження екосистем суші. Досягти їх було б неможливо без ефективного використання і захисту земельних ресурсів, підкреслюють експерти.

У доповіді ФАО наводяться приклади того, як різні країни борються з виснаженням ґрунтів і намагаються зберегти їх біорізноманіття.

Так, в Україні розробили Національну карту запасів органічного вуглецю в ґрунтах, яка є частиною відповідної Глобальної карти. А в Молдові ввели спеціальну систему оцінки стану ґрунтової біоти, тобто комплексу ґрунтових організмів.