Глобальні загрози людству: зміна клімату залишається найсерйознішою загрозою

Дослідницький центр П’ю провів великомасштабний опитування людей в 14 країнах, щоб з’ясувати, які загрози людство вважає пріоритетними. Результати здавалися дивними – не дивлячись на пандемію, громадян розвинених країн турбує в першу чергу не інфекційні захворювання. Розповідаємо, які загрози людство вважає пріоритетними, які показники зросли з минулого року і з чим люди вже змирилися.

Які загрози турбують людей?

У рік, коли пандемія COVID-19 домінувала в заголовках новин по всьому світу, не дивно було виявити, що більшість опитаних цього літа людей в 14 країнах вважають поширення інфекційних захворювань серйозною загрозою.

Але у всіх європейських країнах, включених в дослідження, зміна клімату залишається найсерйознішою загрозою навіть незважаючи на те, що люди там також висловлюють серйозну стурбованість з приводу ризиків, пов’язаних з інфекціями, пишуть Цікавості.

В цілому приблизно сім з десяти в 14 опитаних економічно розвинених країнах говорять, що глобальна зміна клімату і розповсюдження інфекційних захворювань є серйозними загрозами. В середньому шість з десяти і більше розглядають в якості основних загроз проблеми безпеки – йдеться про тероризм, кібератаки з інших країн і поширення ядерної зброї.

Що стосується відносного рейтингу, зміна клімату випереджає інфекційні захворювання як найбільш часто згадувану «серйозну загрозу» в восьми з 14 опитаних країн, включаючи сім з дев’яти європейських країн. На тлі пандемії коронавірусу п’ять країн, включаючи США, називають поширення хвороби головною загрозою. Люди в двох країнах, Австралії та Данії, поставили кібератаки на перше місце.

Менша кількість людей в обстежених країнах стурбовані глобальною бідністю, давніми конфліктами між країнами, етнічними групами або великомасштабною міграцією. Кілька років тому велика кількість біженців з Іраку і Сирії, вважалося головною загрозою в Італії і Великобританії. Сьогодні в 11 з 14 опитаних країн переміщення великого числа людей з однієї країни в іншу розглядається як найменш небезпечна з дев’яти зазначених загроз.

Оскільки світова економіка сильно постраждала від COVID-19, стурбованість з цього приводу зросла в більшості країн з моменту останнього опитування в 2018 році. Більшість в десяти з 14 опитаних країн описують стан світової економіки як серйозну загрозу.

З 2016 сприйняття кібератак як серйозної загрози зросла в ряді країн, включаючи Австралію, Нідерланди, Японію і Канаду.

Люди похилого віку в 14 країнах більше стурбовані загрозами безпеці. У разі тероризму, наприклад, в середньому 72% серед осіб у віці 50 років і старше вважають, що це серйозна загроза, в порівнянні з 53% серед осіб у віці від 18 до 29 років. Аналогічні вікові відмінності виявляються у ставленні побоювань з приводу кібератак і розповсюдження ядерної зброї. Жінки, як правило, більше стурбовані зміною клімату і тероризмом, а також поширенням інфекційних захворювань і глобальною бідністю. В ідеологічному плані в більшості країн ліві політичні сили, як правило, більше стурбовані зміною клімату, ніж праві, в той час як праві висловлюють велику стурбованість з приводу тероризму і великомасштабної міграції. Такі результати нового опитування дорослих, проведеного центром Pew Research Center по телефону з 10 червня по 3 серпня 2020 року в Австралії, Бельгії, Канаді, Данії, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Нідерландах, Південній Кореї, Іспанії, Швеції, Великобританія і США . Межа похибки варіювалася залежно від національної вибірки від плюс-мінус 3,1 процентного пункту до плюс-мінус 4,2 пункту.

Глобальні загрози

Зміна клімату

Більшість у всіх 14 опитаних країнах згодні з тим, що глобальна зміна клімату і розповсюдження інфекційних захворювань є серйозною загрозою для їхньої країни. Стурбованість зміною клімату особливо висока в Іспанії, Франції, Італії, Південної Кореї і Японії: принаймні вісім з десяти в кожній країні описують його як серйозну загрозу.

Частка тих, хто вважає глобальне потепління серйозною загрозою, сьогодні значно вище в дев’яти з десяти країн, що відслідковуються Центром за останні сім років. Наприклад, у Великій Британії 71% зараз вважають, що глобальна зміна клімату є серйозною загрозою, в порівнянні з 48%, коли це питання було вперше поставлено в 2013 році. В результаті опитування показало зростання на 23 процентних пункти. Однак останнім часом стурбованість вляглася: у Великобританії та інших країнах побоювання з приводу зміни клімату мало змінилися з 2018 року.

У всіх опитаних країнах ідеологічні ліві з більшою ймовірністю, ніж праві, вважають глобальну зміну клімату серйозною загрозою. У дев’яти країнах жінки частіше, ніж чоловіки, вважають глобальну зміну клімату серйозною загрозою.

Інфекційні захворювання

Більшість у кожній з опитаних країн також розглядають поширення інфекційних захворювань як серйозну загрозу. Підвищена стурбованість особливо очевидна в Південній Кореї і Японії, де близько дев’яти з десяти вважають інфекційні захворювання серйозною загрозою. Приблизно вісім з десяти також дотримуються цієї думки в Іспанії і США, в останніх з яких як і раніше спостерігається найбільша кількість випадків коронавірусу в світі.

Побоювання з приводу поширення інфекційних захворювань в більшості країн істотно не розрізняються в залежності від доходу або рівня освіти. Однак в більшості обстежених країн жінок, як правило, більше турбує загроза захворювань, ніж чоловіків.

Примітно, що в більшості країн ті, хто вважає, що їх національний уряд не впорався з нинішньою пандемією належним чином , навряд чи будуть розглядати поширення інфекційних захворювань як серйозну загрозу.

Загрози безпеці

  • Тероризм

Люди з 14 опитаних країн серйозно стурбовані тероризмом, кібератаками з інших країн і розповсюдженням ядерної зброї.

В середньому майже 2/3 респондентів заявляють, що тероризм (66%) і кібератаки (65%) становлять серйозну загрозу для їхньої країни, в той час як приблизно шість з десяти (61%) говорять те ж саме про поширення ядерної зброї. У дев’яти країнах ідеологічні праві з більшою ймовірністю, ніж ліві, скажуть, що тероризм є серйозною загрозою для їхньої країни.

У попередні роки дослідний центр Pew Research Center задавав питання про загрозу, що виходить від конкретних угруповань, таких як ІГІЛ. Громадські побоювання з приводу загрози, яка походить від цього угруповання, були широко поширені. Аналогічним чином, в 2020 році приблизно половина або більше в 12 з 14 опитаних країн назвали тероризм серйозною загрозою, в тому числі приблизно 3/4 і більше у Франції (80%), Японії (77%) та Іспанії (74%).

  • Кібератаки

Кібератаки викликають серйозну заклопотаність у кількох досліджених країнах, включаючи Австралію (70%) і Данію (66%), де вони є найбільш часто згадуваною серйозною загрозою. Кібератаки також є другою найбільш поширеною відповіддю на серйозні загрози в Південній Кореї, США, Нідерландах і Німеччині серед дев’яти загроз, протестованих в ході опитування.

У деяких країнах швидко посилилися побоювання з приводу кібератак. З 2016 року частка австралійців, які вважають такі атаки серйозною загрозою, зросла з 47% до 70%. Двозначне зростання за той же період також можна спостерігати в Нідерландах (зростання на 13 процентних пунктів), Японії (+12 пунктів) і Канаді (+10 пунктів).

  • Ядерна зброя

Розповсюдження ядерної зброї часто супроводжується тероризмом і кібератаками як передбачуваною загрозою безпеки. Винятками з цієї моделі є Японія (87%), де вважають, що це серйозна загроза) і Італія (73%). Серед опитаних країн данці найменше стурбовані поширенням ядерної зброї (35%). У семи країнах жінки частіше, ніж чоловіки вважають поширення ядерної зброї серйозною загрозою.

З трьох протестованих загроз безпеки люди у віці 50 років і старше частіше, ніж молоді люди, заявляють, що кожна з них являє собою серйозну загрозу. Наприклад, в США 80% людей у віці 50 років і старше говорять, що тероризм є головною загрозою, в порівнянні з 51% людей у віці від 18 до 29 років. Аналогічні розбіжності виникають з питання про кібератаки і поширенні ядерної зброї в більшості опитаних країн.

Економічні загрози

  • Світова економіка

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що світова економіка скоротиться в 2020 році на 4,9%. З 14 опитаних країн в середньому приблизно шість з десяти поділяють цю похмуру точку зору, описуючи стан світової економіки як серйозну загрозу. Найбільше стурбовані південнокорейці — понад вісім з десяти (83%) називають глобальну економічну ситуацію серйозною загрозою. Найменш стурбовані данці і шведи (по 40%).

  • Бідність

Побоювання з приводу глобальної бідності викликають занепокоєння з приводу економіки в цілому. В середньому 53% говорять, що глобальна бідність є серйозною загрозою для їхньої країни. Найбільшу заклопотаність викликають французи і іспанці, при цьому близько трьох чвертей в кожній країні називають бідність серйозною загрозою.

Думки про стан світової економіки значно змінилися за останні роки. Майже у всіх країнах, де це питання також було поставлено в 2018 році, частка тих, хто відчуває загрозу з боку світової економічної ситуації, збільшилася як мінімум на 10 процентних пунктів. Цей зсув був найбільш помітний в Великобританії, де 65% зараз вважають, що стан світової економіки є серйозною загрозою, в порівнянні з 41%, які дотримувалися цієї точки зору два роки тому — зростання на 24 процентних пункту. Зрушення по крайній мірі на 20 пунктів можна спостерігати в Японії (+22 пункту), яка зазнала найбільше падіння за всю історію спостережень за валовим внутрішнім продуктом, і Франції (+21 пункт), де ВВП скоротився на 13,8% у другому кварталі минулого року.

  • Економіка країни

Ті, хто говорить, що поточна економічна ситуація в їх країні погана, з більшою ймовірністю, ніж ті, хто думає, що ситуація хороша, розглядатимуть стан світової економіки як серйозну загрозу для своєї країни. Наприклад, в Бельгії 64% тих, хто вважає поточну економічну ситуацію поганою, впевнені, що міжнародна економічна ситуація є серйозною загрозою, в порівнянні з 41% тих, хто позитивно оцінює економіку Бельгії.

Точно так же ті, хто думає, що економічна ситуація в їх країні погіршиться в наступні 12 місяців, з більшою ймовірністю будуть розглядати стан світової економіки як серйозну загрозу. У Бельгії, наприклад, 64% людей, які думають, що стан національної економіки погіршиться, також бачать в світовій економіці серйозну загрозу. Для порівняння, 50% бельгійців, які очікують, що економіка залишиться колишньою, бачать в світовій економіці серйозну загрозу, як і 46%, які очікують поліпшення в економіці Бельгії.

В цілому люди у віці 50 років і старше з більшою ймовірністю, ніж їх молодші однолітки, вважають глобальну бідність серйозною загрозою для своєї країни. Наприклад, в Нідерландах 61% людей у віці 50 років і старше вважають глобальну бідність серйозною загрозою, в той час як лише 35% людей у віці від 18 до 29 говорять те ж саме. У багатьох країнах жінки, люди з низьким рівнем освіти і з більш низькими доходами з більшою ймовірністю вважають глобальну бідність серйозною загрозою.

Соціальні загрози

  • Етнічні конфлікти

В опитуванні також ставлять запитання про етнічні чи міжнародні конфлікти і великомасштабну міграцію. У більшості країн не більше половини вважають будь-яку проблему серйозною загрозою для своєї країни. Тільки в Південній Кореї і Франції явна більшість говорить, що давні конфлікти між країнами або етнічними групами є серйозною загрозою. Здебільшого люди з більш низьким доходом більш схильні розглядати давні конфлікти між країнами або етнічними групами як серйозну загрозу.

  • Міграція

За винятком Південної Кореї (52%), менше половини вважають великомасштабну міграцію серйозною загрозою. Стурбованість з приводу переміщення великої кількості людей з однієї країни в іншу, як правило, більш поширена серед осіб від 50 років і старше. У Бельгії, наприклад, 49% осіб у віці 50 років і старше вважають імміграцію серйозною загрозою, тоді як тільки 29% молодих людей у віці від 18 до 29 років говорять те ж саме.

Особи з середньою або меншою освітою часто з більшою ймовірністю будуть розглядати великомасштабну міграцію як серйозну загрозу, так само як і люди з правого боку політичного спектру.

Наприклад, 52% тих, хто в США вважає себе консерваторами, кажуть, що велика кількість людей, що переїжджають з однієї країни в іншу, є серйозною загрозою, в порівнянні з 17% серед тих, хто називає себе лібералами. А в Швеції половина ідеологічних правих вважають великомасштабну міграцію серйозною загрозою в порівнянні з двома з десяти лівих політичних сил. В цілому істотні ідеологічні розбіжності такого характеру виявляються у всіх досліджених країнах, крім Іспанії. (В Японії не питали про політичну ідеологію).

Підсумки

стали менше турбувати тероризм і міграція, хоча ці загрози укупі з кібертакамі залишаються в лідерах. Зміна клімату і поширення інфекційних захворювань розглядаються як основні загрози більшістю людей в 14 економічно розвинених країнах. Незважаючи на пандемію, яка обрушила економіку (що також люди вважають важливою загрозою), розвинені країни побоюються наслідків глобальної зміни клімату набагато більше.