Переломний момент: вугілля стає неконкурентоспроможним на більшості ринків

До 2022 року частка неконкурентоспроможних вугільних електростанцій у всьому світі збільшиться до 60%.

Про це йдеться у дослідженні Rocky Mountain Institute, The Carbon Tracker Initiative і The Sierra Club, пише Eco Town

«Вугілля досягло фінансового «переломного моменту», що робить його неконкурентоспроможним на більшості ринків, – зазначають автори. – До 2025 року частка неконкурентоспроможних вугільних електростанцій у всьому світі збільшиться до 73%».

За оцінками експертів, зараз третина світового вугільного ринку обходиться дорожче, ніж будівництво нових відновлюваних джерел енергії. «Вітрові і сонячні електростанції будувати набагато дешевше, ніж продовжувати експлуатувати 40% існуючої вугільної промисловості, – зазначають вони. – Зараз багато країн прагнуть до більш екологічного споживання енергії і на цьому тлі показують вражаючі цифри виробництва «зеленої» електроенергії».

Згідно з дослідженням, 81% вугільної промисловості Європейського Союзу вже неконкурентоспроможна, тобто без державної підтримки заводи не зможуть працювати. У Китаї збиткові вугільні електростанції становлять 43%, а через п'ять років цей показник зросте майже до 100%.

"Вугільна енергетика стикається з економічним старінням, незалежно від цін на вуглець і політику забруднення повітря", – сказав Метт Грей, керуючий директор і відділу енергетики ініціативи Carbon Tracker. – Закриття вугільних станцій і заміна їх дешевшими альтернативами не тільки заощадить гроші споживачів і платників податків, але і може зіграти важливу роль в майбутньому відновленні економіки».

В рамках Паризького угоди 2015 року (угода Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, що регулює заходи щодо зниження вмісту вуглекислого газу в атмосфері з 2020 року) країни повинні утримати зростання глобальної середньої температури «набагато нижче» 2°C і «докласти зусиль» для обмеження зростання температури на 1,5°C. Міжурядова група експертів зі зміни клімату заявила, що для досягнення такої мети до 2030 року світове споживання вугілля має скоротитися на 80% нижче рівня 2010 року.