Як допомогти врятувати океани від забруднення

Океани можуть бути врятовані шляхом зміни звичок прання.

Нове дослідження показало, що майже 13 000 тон мікроволокон, що еквівалентні двом сміттєвозам кожен день, випускається в європейське морське середовище щороку. Але цю кількість можна зменшити на третину, якщо змінити деякі звички, пов'язані зі звичайним пранням. Кожен раз при пранні одягу тисячі крихітних мікроволокон з тканини потрапляють до річок, моря і Світового океану, викликаючи забруднення морського середовища. Протягом якогось часу вчені припускали, що ці мікроволокна можуть заподіяти шкоду, але докладне дослідження було проведено лише недавно, пише lenta.ua.

Аналіз показав, що в середньому на кожен кілограм прання виділялося 114 мг мікроволокон при кожному завантаженні протягом стандартного циклу прання. З огляду на що в звіті AISE 2013 року говориться, що в 23 європейських країнах щорічно завершується 35,6 млрд. прань, дослідники припускають, що з пральних машин в річки, море і океан щороку в одній тільки Європі надходить величезна кількість – 12 709 тонн мікроволокон.

Проте, дослідники досягли 30% зменшення кількості мікроволокон, випущених при виконанні 30-хвилинного циклу прання при 15 С, у порівнянні зі стандартним 85-хвилинним циклом при 40 С. Якби всі домогосподарства перейшли на більш холодне і більш швидке прання, вони потенційно заощадили б 3 813 тонн мікроволокон, що надходять у морські екосистеми Європі.

Дослідники виявили ще більш істотні відмінності, коли порівнювали різні виділення мікроволокон з різних типів північноамериканських пральних машин. Домогосподарства у Північній Америці і Канаді історично використовували великі обсяги традиційних пральних машин з вертикальним завантаженням і середнім об'ємом промивної води 64 літри. Ринок поступово переходить на високоефективні машини, які споживають на 50% менше води та енергії на одне завантаження.

Як наслідок, ці високоефективні машини випускають менше мікроволокон, ніж традиційні машини з вертикальним завантаженням, і примітними прикладами є 70% -ве скорочення мікроволокон з поліефірних флісових тканин і 37% -ве скорочення з поліефірних футболок.