Україна втратила 450 млрд гривень

Саме така ціна гумусу, який було знищено в країні за останні 20 років

За даними Інституту охорони ґрунтів, за останні 20 років наша країна втратила гумусу в грошовому еквівалентні на понад 450 млрд грн. Про це розповів Михайло Апостол, радник міністра внутрішніх справ у Facebook.

Наразі в Україні розширюється деградація земель внаслідок їх високоінтенсивного використання, а також вирубки лісів та знищення посадок.

«Це вже навіть не злочин перед майбутнім поколінням. Це – геноцид. Відновити нульовий рівень деградації земель нам уже не вдасться. Адже сантиметр родючого ґрунту (гумусу) в природних умовах відтворюється 300−400 років... Головним фактором, який визначає цінність земель, є його родючість. А ми робимо все, щоб наші чорноземи деградували, підкислювалися, засолювалися, проходили ерозійні процеси; зменшувалась кількість гумусу та корисних мікроорганізмів, які його формують; відбувалися пилові бурі; відчувався постійний дефіцит вологи», – зауважує радник міністра внутрішніх справ. 

Михайло Апостол наполягає, що все це приводить до опустелення та, на жаль, наближення аграрної, продовольчої, економічної кризи.

Джерело: greenpost