Люди виробляють більше вуглекислого газу, ніж всі вулкани планети

Вчені вважають, що вулканічна активність може призвести, а в далекому минулому вже призводила до вимирання різних видів тварин. Результати новітніх досліджень показують, що в тріасовому періоді, який передує юрському, до ударів метеоритів приєдналася серія вивержень вулканів. Дослідники вважають, що ці виверження в цілому знищили майже 60% біологічних видів. У порівнянні з такими подіями важко собі уявити, як ми, люди, можемо вплинути на погодні системи планети. Але згідно з даними наукових досліджень, ми виробляємо від 40 до 100 разів більше CO2, ніж всі вулкани на Землі. Так, з часів промислової революції люди виділили в атмосферу більше CO2, ніж падіння астероїда Чиксулуб, який викликав глобальне потепління довжиною в 100 000 років.

На позаминулому тижні обсерваторія Deep Carbon опублікувала результати 10-річного дослідного проєкту в журналі Elements, метою якого було з’ясувати, скільки вуглецю міститься на Землі і де він зберігається. Таким чином, вони також прагнули отримати шкалу того, який вплив люди роблять на вуглецевий цикл Землі. Деякі з їх результатів говорять самі за себе.

Виділення вуглекислого газу

Хоча ми в основному чуємо про двоокис вуглецю в атмосфері, це всього лише крихітна частина того вуглецю, який зберігається на Землі. Насправді весь вуглець і вуглекислий газ над поверхнею – в океанах, лісах, ґрунтах та атмосфері становить лише 0,2% всього вуглецю на планеті. Інша частина – 1,85 мільярда гігатонн вуглецю – знаходиться під поверхнею, а майже дві третини всього вуглецю – в щільному ядрі Землі. Але в перші дні існування нашої космічної оселі все було зовсім по-іншому. Рання атмосфера, за сьогоднішніми мірками, була просякнута вуглекислим газом. Все змінилося з появою життя на нашій планеті.

Великий вплив на кількість СО2 на ранній Землі мала поява рослин – протягом мільйонів років вони витягували з атмосфери вуглекислий газ, а коли опинилися похованими під землею, скажімо, під брудом, то не зруйнувалися і їх вуглець не був викинутий назад в атмосферу. Так, похований під землею вуглець утворив нафту, вугілля і газ. Ці процеси тривали епохами, в результаті чого кора і мантія Землі стали збагачені вуглецем, а атмосфера – відносно низьким вмістом CO2.

Сьогодні, за оцінками дослідників, в земній корі і верхній мантії зберігається близько 315 мільйонів гігатонн вуглецю. Як вважають фахівці, все знаходилося б у рівновазі і далі – протягом останнього мільярда років – якби не три фактори, які викликають серйозні побоювання.

Падіння астероїда

Здається, що прямий удар масивного метеорита об поверхню Землі зможе усіх нас знищити, порушивши вуглецевий цикл нашої планети, цьому космічному гостю знадобилися б додаткові фактори – одного удару об землю недостатньо. Нещодавно вчені довели, що астероїд Чиксулуб, який впав на півострів Юкатан, знищив динозаврів. Після цього удару глобальне охолодження було викликано викидом сульфату в атмосферу. Але сульфат недовговічний і швидко вимивається з атмосфери у вигляді кислотних дощів. А ось CO2 – ні. Підвищений рівень вуглекислого газу, що залишився в атмосфері після удару астероїда, підняв глобальну температуру до 5 градусів за Цельсієм приблизно на 100 000 років.

Виверження вулканів

Друге, що може порушити вуглецевий цикл Землі – це вулкани. Одна з найбільших вулканічних подій в геологічній історії сталася понад 250 мільйонів років тому, в Сибіру. Ці виверження викидали в атмосферу парникові гази і температура була на 10 градусів вище, ніж сьогодні, а океани стали дуже кислими. Деякі види на планеті вціліли.

Антропогенний фактор

Як ви, ймовірно, знаєте, бурхлива людська діяльність стала причиною викиду в атмосферу великої кількості СО2, ніж від удару астероїда Чиксулуб. Удар астероїда вивільнив порівнянну кількість вуглецю в атмосферу, яку ми випустили з часів промислової революції. Викопуючи і спалюючи вуглець із земної кори в якості викопного палива, ми знищуємо зони поглинання вуглецю. Тим самим ми зміщуємо існуючий вуглецевий баланс – від земної кори назад в атмосферу. По мірі того як ми продовжуємо спалювати викопне паливо і ліси, ми зрушуємо чаші ваг вуглецевого балансу Землі все далі і далі, а наслідки нашої діяльності залишаться, мабуть, довше, ніж на 100 000 років.

Джерело: Цікавості