Третина продуктів харчування в світі викидається

За даними Всесвітньої продовольчої програми (ВПП), на смітнику виявляється третина всіх продуктів харчування на планеті. Глобальна економіка втрачає через це близько трильйона доларів щорічно. Про дбайливе ставлення до продуктів особливо важливо пам'ятати під час свят, коли господині готують багато смачної їжі. Далеко не все з'їдається, а залишки часто виявляються в сміттєвому відрі.

Співробітники ВПП закликають власників ресторанів і магазинів, а також пересічних громадян не купувати і не готувати зайвого і не викидати їжу, яку ще можна «врятувати». В ООН нагадують, що в світі щорічно виробляють близько 4 мільярдів тонн продовольства, і цього могло б вистачити на всіх жителів планети, якби продукти харчування раціонально використовувалися і розподілялися.

До кампанії по боротьбі з безглуздою тратою продовольства в ВПП залучили всесвітньо відомих шеф-кухарів, в тому числі –Ендрю Ціммерна. Він створив цілий ряд рецептів з використанням цілком придатних до вживання продуктів, які зазвичай відправляються у відро для сміття. Наприклад, пропонується купувати цілу рибу замість філе і використовувати її практично на 100 відсотків. Саме так він чинить, коли готує для своїх домочадців. «Я використовую риб'ячі кістки і голови для приготування бульйонів і супів, навіть шкурки можна підсмажити – виходять відмінні шкварки», – каже шеф-кухар.

У ВПП підрахували, що, удвічі скоротивши масштаби продовольчих втрат, міжнародне співтовариство зможе домогтися значного прогресу в боротьбі з голодом. «Це глобальна проблема, і взяти участь в її вирішенні можуть всі – фермери, оптовики, невеликі продуктові магазини, звичайні споживачі», – сказав Ціммерн.

Джерело: Новости ООН