Зміна клімату змусить робочих вставати раніше

Якщо суспільство хоче уникнути негативних наслідків зміни клімату для економіки, варто задуматися про зміну графіка роботи людей, що працюють поза приміщеннями, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі earth’s Future.

Вуличні робочі страждають від сильної спеки. Особливо влітку. Очікується, що незабаром дні стануть ще спекотніші. Зміна робочого часу має допомогти запобігти перегріванню робітників в полуденні години, поліпшити якість праці та знизити витрати. У деяких регіонах можливе перенесення початку робочого дня на досвітній час.

Група вчених під керівництвом Юн-Я Такакура з Національного інституту природних наук в Японії вивчала, чи вплине зміна робочих годин на економіку і на зниження продуктивності праці через глобальне потепління. Дослідники використовували новий метод, щоб підрахувати індекс теплового впливу та обчислити необхідні параметри перенесення робочого часу, які дозволили б залишити продуктивність праці на сьогоднішньому рівні і надалі.

Результати підрахунків показали, що перенесення робочого часу було б ефективною мірою, проте не дуже реалістичною, оскільки вимагало би зміщення початку робочого дня у середньому на 5,7 годин «назад» (тобто початок робочого дня має бути вночі). На сьогодні суспільна система не готова до таких значних змін. Крім того, у разі такого перенесення буде зроблено вплив на циркадні ритми робітників, що може негативно позначитися на їх здоров’ї.

Якщо ж пересунути початок робочого дня менш ніж на три години, то збиток від зниження продуктивності праці в жаркі години складе всього 1,6 % від світового ВВП, також підрахували вчені.

Дослідження в цій області будуть продовжені, проте вже зараз автори наукової роботи пропонують і інші способи впливу на продуктивність праці робітників в полуденні години. Серед них механізація фізичної праці, додаткове охолодження вуличних робочих місць, реформування інфраструктури й, звичайно, спроби стримати глобальне потепління шляхом зменшення викидів парникових газів

Джерело: Цікавості