Саудівські вчені розробили сферичні сонячні панелі, які дають на 60% більше електроенергії

Плоскі сонячні панелі обмежені в можливості використання світла протягом усього дня, тоді як сферичні, придумані інженерами з Саудівської Аравії, ловлять промені сонця майже під будь-яким кутом, пише HighTech Plus.

Сонячна панель, розроблена фахівцями з Науково-технологічного університету ім. короля Абдалли, схожа на дзеркальну диско-кулю – сфера розміром з м'ячик для тенісу, пише Spectrum. Експерименти показали, що порівняно з плоскими варіантами вона може виробляти на 15% – 100% більше енергії при тій же площі поверхні, залежно від матеріалу, що відбиває світло сонця на фотоелемент.

В умовах розсіяного світла, під навісом сферичний фотоелемент виробляв приблизно на 60% більше енергії, ніж плоский.

Сфера складається з монокристалічних кремнієвих фотоелементів, найпоширеніших в сучасній індустрії сонячної енергетики. Вчені вибрали їх свідомо, оскільки прагнули максимально спростити і здешевити виробничий процес.

«Застосування сферичної конструкції може бути досить обмеженим, але можливість виробляти кремнієві фотоелементи будь-якої форми забезпечить широке застосування фотовольтаїки в автономних пристроях, таких як сенсори інтернету речей і безпілотні автомобілі, – вважає інженер MIT Лю Чже, який займається подібним проектом. – Якщо ми зможемо повністю забезпечити енергією автономний пристрій вигнутими фотогальванічними панелями, це буде прорив».

Джерело: mind