Енергія зі сміття, відмова від газу і порятунок планети

Ми можемо назавжди відмовитися від газу і платити за енергію менше. Значно менше.

Ви, напевно, багато чули про те, як західні країни переходять на відновлювальну енергетику – ту, яка використовує енергію сонця, вітру, води, а також біомаси чи біогазу.

Наприклад, під час подорожі Австрією чи Норвегією, можна зустріти цілі поля з вітряками, які забезпечують енергією міста чи невеличкі селища. Так може бути і в Україні.

Причому, наша країна може повністю злізти з газової голки і використовувати біогаз як джерело енергії. При цьому у платіжках ми будемо бачити значно менші цифри ніж звикли нині.

Щоб розібратися, що таке відновлювальна енергія, біогаз та як це може покращити наше життя, ми задали дуже прості запитання директору компанії Clear Energy Андрію Гріненку, який чи не на пальцях нам усе пояснив.

Прості відповіді на запитання про зелену енергію

Це правда, що з відходів можна створити енергію?

Так, це справді так! Все сміття, яке ви щодня викидаєте в баки біля будинку, звозять на місцеві сміттєзвалища. З роками, коли там накопичується багато побутових відходів, між шарами сміття і землі утворюється біогаз. Правильно його видобуваючи, можна генерувати енергію. Будівництвом установок, які видобувають цей газ, і займається наша компанія.

Чи є якісь певні види відходів, чи переробити можна все?

Майже все. Для перероблення в енергію використовують відходи від вирубки лісу і перероблення деревини (з меблевих фабрик, столярних цехів), від виробництва паперу, від фермерських господарств, сміття з міських звалищ, відходи виробничої діяльності (технічний гліцерин, залишки від виробництва фруктових, ягідних, овочевих соків, патоки, крохмалю, м’ясних і кисломолочних продуктів).

Усі ці відходи можна використовувати як біомасу для виробництва біогазу, а отже – енергії. Якщо коротко, то біомаса – це все, що живе, відмирає і перегниває. А тому, сировини для виробництва біогазу більш ніж достатньо, адже її поклади відновлюються доволі швидко.

Тобто, те сміття, яке я викидаю щодня, може зарядити мій телефон?

Так, грубо кажучи, так і є :)

Мій сусід постійно говорить про "зелений тариф", але я нічого не розумію. Що це?

"Зелений" тариф – це тариф, за яким гуртовий ринок електричної енергії купує у підприємств або в приватних господарств електроенергію з альтернативних джерел. Наприклад, з сонячних чи вітрових станцій, установок, що працюють на біомасі чи біогазі. В Україні, приміром, "зелену" енергію купує державне підприємство "Енергоринок".

І продавати її можуть не тільки великі підприємства. Якщо, наприклад, у вашого сусіда встановлені сонячні панелі, то всю електроенергію від них, яку сусід не використовує для своїх потреб, він продає державі за "зеленим" тарифом. Тому він так часто згадує про нього у розмові з вами :) Тобто, таким чином, цей механізм заохочує людей до розвитку "зеленої" енергетики.

Бачив в Австрії багато сонячних панелей, вони всюди, навіть на зупинках. Ви пропонуєте зробити так само?

А чому б і ні? В України чудовий потенціал для розвитку "зеленої" енергетики! І йдеться не лише про сонячні панелі. Є чимало інших способів виробляти енергію з відновлюваних джерел. Приміром, біогаз та біомаса чи енергія вітру. Тим більше щодо Австрії, то ця країна активно користується не лише сонячними панелями, а й взагалі є світовим лідером у сфері "зеленої" енергетики.

Наприклад, найбільша федеральна земля Австрії забезпечується електроенергією з відновлюваних джерел на 100%! А до 2030 року вся країна користуватиметься альтернативними видами енергії! Адже, окрім економічної вигоди, "зелена" енергетика – це правильний шлях до екологічно чистого майбутнього. І ми віримо, що в Україні це можливо реалізувати. Більше того – ми вже зробили перші кроки! Але надалі потрібна також підтримка від держави.

Що таке біогаз і звідки він береться?

Біогаз – це горюча газова суміш, яку отримують у процесі перероблення біологічної маси (сміття). Усе просто: основною сировиною для видобутку біогазу слугує велика кількість органічних відходів. Це залишки харчових продуктів, городні відходи, фруктові плоди, опале листя, скошена трава, сировина тваринного походження та багато іншого.

От коли ці продукти починають розкладатися і перегнивати без доступу повітря, утворюється біогаз. Компонент "біо" у цьому разі означає не "органічно чистий продукт", а свідчить про особливості процесу виробництва біогазу. Окрім того, що біогаз коштує дешевше, ніж природний газ і може економити державні кошти, він ще й вирішує низку важливих екологічних проблем.

Чи правильно я розумію, Україна може повністю відмовитися від газу. Зовсім?

Звичайно, це залежить від багатьох факторів, але дивлячись на досвід інших країн, можна зробити висновок, що це цілком реально. Наприклад, Норвегія вже майже на 100% забезпечила себе відновлюваною енергією.

Тому бажання перетворити Україну на енергетично незалежну державу – це не просто гарні слова. Це мета, до якої потрібно рухатись, незважаючи на усі перешкоди.

А що ж тоді буде в платіжках? І кому ми будемо за це платити?

Будуть ціни за енергію, але енергію, згенеровану за допомогою сонця, вітру, біомаси чи біогазу і без шкоди для довкілля. А платитимете державі, як і сьогодні, але за доступнішим тарифом.

Все виглядає досить круто, але коли Україна зможе перейти на чисту енергію?

За даними ДП "Енергоринок", згенерована з альтернативних джерел енергія зараз складає близько 2% від загального обсягу енергії. При цьому в уряді впевнені, що до 2030 року вдасться досягнути частки майже в 25%! А от чи вдасться це – залежить від багатьох факторів.

Тієї ж державної підтримки, законодавчої бази, інвестиційного клімату і так далі. Тобто, чим більше держава буде зацікавлена в цьому насправді, тим швидше в України будуть всі шанси стати енергетично незалежною країною. Але однозначно, це не станеться через один чи два роки. Це тривалий процес.

Розкажіть, що таке відновлювана енергетика та які її види існують?

Відновлювана енергетика – це окремий великий напрям енергетики, що об’єднує використання енергії сонця, вітру, води, а також біомаси та біогазу. Основною відмінністю відновлюваної енергетики є те, що джерела енергії не знищуються під час використання, як, наприклад, вугілля чи торф, які ми активно добуваємо для вироблення енергії зараз, а просто поступово поповнюються або відновлюються повністю.

Розвиток відновлюваної енергетики має величезне значення для майбутнього людства, адже горючі корисні копалини рано чи пізно будуть вичерпані. Тому розвиток відновлюваної енергетики – ключове питання для світу сьогодні. І до 2040 року заплановано, що до 40% світової електроенергії вироблятимуть з альтернативних джерел.

Мій знайомий каже, що сонячні панелі – найкрутіші. Це так?

Можливо, не крутіше від усього, але точно найдоступніше для приватних домогосподарств. Швидше за все, ваш знайомий говорить про те, що, використовуючи сонячні панелі, він має найпростіший спосіб бути учасником "Енергоринку" і продавати надлишкову енергію державі за "зеленим" тарифом. Це справді передова технологія, яка дозволяє, по-перше, забезпечувати себе електроенергією, а, по-друге, ще мати додатковий заробіток.

Яким чином? Дуже просто! Сьогодні для приватних домогосподарств є обмеження в потужностях – 30 кВт. Тому, якщо ви встановили сонячну панель на 30 кВт, а на потреби будинку і всього господарства витрачаєте лише 10 кВт/год, то ще 20 кВт/год залишку ви маєте повне право продавати за "зеленим" тарифом державі! І цьому ніхто не може перешкоджати, а навіть навпаки – це заохочується! І щомісяця вам на картку надходять додаткові кошти.

Чи можу я виробляти енергію самостійно? Чи це рішення має прийняти громада?

Так, на сьогодні, будь-який громадянин може самостійно встановити відновлювані джерела енергії для забезпечення потреб своєї домівки. Жодних рішень на рівні громади для цього ухвалювати не потрібно.

Чи можна старі ТЕЦ, ГЕС й АЕС переобладнати?

Що стосується атомних електростанцій, то це взагалі окрема галузь. Будівництво атомних електростанцій – це винятково прерогатива держави. А старі ТЕЦ і ГЕС – не те, що можна, їх необхідно частково переобладнувати. Поступово в Україні ці процеси відбуваються.

Скільки грошей до бюджету принесе перехід на чисту енергію, якщо наважимося усією країною?

В масштабах країни поки порахувати складно, але те, що буде чимала економія, це факт. Якщо оцінювати ситуацію навіть за результатами діяльності нашої компанії, то за минулий рік ми виробили 80 мільйонів кіловатів електроенергії.

Це дало можливість державі зекономити на закупівлі природного газу близько 550 мільйонів гривень! І це лише одна наша компанія. Якщо ж вся країна перейде переважно на альтернативні джерела енергії, ви можете лише уявити собі, якою колосальною буде економія держбюджету.

Джерело: ТСН