Ель Йерро – іспанський острів, де використовується тільки зелена енергія

Крихітний іспанський острів, на якому проживає всього 10000 жителів, збирається створити маленьке екологічне диво. Ель Йерро, найменший з Канарських островів, планує повністю відключитися від традиційної електричної мережі та перейти на поновлювані джерела енергії. Острів може стати повністю самодостатнім, коли будуть запущені вітряні електростанції потужністю 11,5 Мвт.

На Ель Йерро вже встановлена водяна турбіна, яка виробляє електроенергію, і після того, як будуть введені в експлуатацію нові електростанції на енергії вітру, це дозволить острову перейти на повне самозабезпечення.

Ель Йерро вже нашумів у новинах по всьому світу кілька років тому, коли острів оголосив про свої плани перейти на поновлювані джерела енергії. На той же час, влада острова вела масштабну підготовку до реалізації подібної, здавалося б, утопічної ідеї. Зараз же мрія впритул наблизилася до реальності. Завдяки гідротурбіні і новому вітропаркові, острів буде мати достатню потужність для задоволення всіх своїх потреб – в тому числі для роботи опріснювальних установок на острові. Причому, розрахунки були зроблені так, щоб забезпечити потребу в електриці навіть у безвітряні дні.

Острів фактично генерує достатньо енергії для своїх житлових потреб тільки за допомогою гідротурбіни, але енергія вітру дозволяє Ель Йерро мати трохи додаткової потужності, яка буде використовуватися для перекачування прісної води з озера біля гавані в резервуар, який розмістили у вулканічному кратері на висоті 2300 футів над рівнем моря. У безвітряні дні, коли вітряні електростанції будуть бездіяльними, вода буде поступово спускатися з резервуара, щоб забезпечити гідротурбіні додаткову потужність. За допомогою настільки нехитрого задуму, острів завжди буде мати достатньо енергії.

Джерело: ecobyt