Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Кліматичне паломництво: а як твоя віра надихає тебе піклуватися про створіння?

«Бо Господь – Бог великий і цар великий над усіма богами. В його руці – землі глибінь, і верхи гір йому належать. Море – його, бо то він витворив його. І сушу його руки створили» (Пс 95,3-5).

«Перед нами стоять великі культурні, духовні та освітні виклики і нам необхідно вийти на довгий шлях віднови». (Laudato Si, 202).

Питання для обговорення:

  • Саме в цей момент люди з усього світу беруть участь у паломництві з Ватикану до Катовіце (Польща), де відбудуться Кліматичні переговори ООН. Вони натхненні своєю вірою. А як твоя віра надихає тебе піклуватися про створіння?
  • Згадай той момент, коли ти відчув як діє Творець через своє створіння. Де це трапилось? Що ти відчув і як Господь промовляв до тебе?
  • У Святому Письмі сказано, що Земля належить Господу, а Папа Франциск нагадує, що перед цим екологічним викликом ми повинні вийти на довгий шлях віднови. Як ми маємо відновити наші стосунки з Творцем і Його створінням?
  • Як ми можемо змінити власні звички, щоб краще піклуватися про великий дар створіння? Використання енергії, транспортне забезпечення і, як не дивно, споживання м’яса є тими трьома рушійними факторами, які призводять до кліматичних змін.
  • Давайте запишемо щось маленьке, що ми можемо змінити, змінити цього тижня: це може бути п’ятниця без м’яса чи поїздка на велосипеді по справах. Давайте заплануємо, в який саме день ми це зробимо.

Молитва

Боже Творче,

Ми славимо і дякуємо Тобі за дар створіння.

Ти наповнив землю красою, величчю і достатком,

Щоб ми знали про твою велич і нескінченну любов.

Відкрий наші очі, щоб ми Тебе бачили,

Відкрий наші серця, щоб ми Тебе відчували

І могли берегти цей наш Спільний дім.

Амінь.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на The Climate Pilgrimage