Захисти рідну землю: не підпалюй сухої трави, рослинних решток та відходів! Заклик Екологічного бюро Української Греко-Католицької Церкви

Триває четвертий тиждень повномасштабної варварської війни росії проти України. Від рук кривавого агресора гинуть люди, стогне та страждає все Боже створіння – природа. У той же час щодня вогонь охоплює сотні гектарів української Матері-землі внаслідок підпалів сухої трави та рослинних решток.

Такими діями ми завдаємо неабиякої шкоди живій природі, палимо нашу святу землю, знищуємо рідний для безлічі живих істот дім. Випалювання призводить до загибелі тварин, що живуть у  сухій траві або на поверхні ґрунту (зайці, їжаки, плазуни, земноводні), знищення кладок та місць гніздування птахів, збіднення видового складу рослинності та зниження родючості.

Безневинні на перший погляд підпали сухостою провокують лісові пожежі, які призводять до руйнування природних біоценозів й екосистем. Спалювання сухої рослинності часто переростає в неконтрольоване горіння і нерідко завдає важких наслідків, на жаль, також і з людськими жертвами.

Спалювання сухої трави та рослинних залишків спричиняє вивільнення токсичних елементів та сполук, які шкідливо впливають на здоров’я людей, а особливо дітей.

В умовах повномасштабної війни в Україні такі пожежі стають додатковим навантаженням на рятувальників, які замість ліквідації наслідків воєнної агресії і порятунку людей змушені долати наслідки пожеж унаслідок спалювання сухостою.

Не підтримуймо окупантів, не знищуймо рідного дому – живої природи, не наражаймо на небезпеку своє здоров’я та життя і не творімо насильства над землею, підпалюючи суху траву та рослинні рештки! Подбаймо про майбутнє – компостуймо!

Проф. д-р Володимир Шеремета

Керівник Бюро УГКЦ з питань екології

 

Довідково:

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинних решток на громадян накладається штраф у сумі від 3 060 до 6 120 грн, а на посадових осіб від 15 300 до 21 420 грн.

У разі ж завдання природі великого збитку передбачена і кримінальна відповідальність.

Так, згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на термін від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на термін від п’яти до десяти років.