Комюніке ССЕЕ з приводу впровадження Всесвітнього дня молитви за збереження створіння (1/14 вересня)

Рада Єпископських Конференцій Європи (CCEE) разом з відділом «Збереження створіння» комісії Caritas in Veritate підтримує ініціативу Папи Франциска, щоби разом з православними братами святкувати Всесвітній день збереження створіння.

Прагнення спільно з Православною Церквою у Європі оберігати створіння було і є центральною темою екуменічних відносин, які ССЕЕ розвиває на континенті. Вже в рамках двох перших Європейських екуменічних асамблей (1989 р. у Базелі і 1997 р. у Граці), ССЕЕ і СЕС (Всесвітня Рада Церков) зобов’язались підтримувати зусилля християн Європи, направлені на плекання миру, справедливості та збереження створіння.

Це прагнення було також розвинене під час Третьої Європейської екуменічної асамблеї (Сібіу, вересень 2007 р.). У заключних постановах було рекомендовано, «щоб час між 1 вересня і 4 жовтня (14.09-17.10 за Юліанським календарем, – прим. перекладача) був присвячений молитві за захист створіння і плекання сталого стилю життя, аби зупинити кліматичні зміни» (Заключні постанови, 8 вересня 2007р).

Усвідомлюючи, що «створіння потрібно сприймати лише як дар, отриманий з щедрої руки Отця всього, що існує, як дійсність, освітлену любов’ю, яка закликає нас усіх до універсальної спільноти» (Laudato si', 76), ССЕЕ запрошує сприймати цей час молитви як нагоду для того, щоб бути гідними тієї відповідальності, якою Господь обдарував людей, щоб вони були правдивими охоронцями того, що Він їм довірив.

Секретаріат ССЕЕ

Переклад з німецької Бюро УГКЦ з питань екології

Довідково:

До складу Ради Єпископських Конференцій Європи входять предстоятелі 33 європейських єпископатів, а також архієпископи Люксембургу та Князівства Монако, Маронітський архієпископ Кіпру, єпископи Кишинева та Мукачівської єпархії УГКЦ.

Очолює ССЕЕ кардинал Петер Ердо, архієпископ Будапешту, примас Угорщини.

Відділ «Збереження створіння» ССЕЕ очолює Андре-Йозеф Леонард, архієпископ Брюсселю, глава Єпископату Бельгії.

У відповідності до постанов Синоду Єпископів та спеціального звернення блаженнішого Любомира (Гузара), починаючи від 2009 р. Б., Українська Греко-Католицька Церква долучилась до екуменічно-екологічної ініціативи відзначаючи 1/14 вересня День Бога Творця як день молитви і відповідальності за створений світ.