Звернення Святішого Папи Франциска до учасників міжнародної конференції «Управління спільними ресурсами: доступ до питної води для всіх»

[Папський урбаніанський університет, 8 листопада 2018]

Шановний кардинале,

Високоповажний ректоре,

Браття та сестри!

Вітаю вас з проведенням конференції «Управління спільними ресурсами: доступ до питної води для всіх».

Вода – це основа життя. У багатьох куточках світу наші брати і сестри не можуть жити достойно саме через брак доступу до питної води.

Вражаюча статистика по нестачі питної води, особливо ті випадки, коли люди хворіють чи помирають внаслідок споживання забрудненої води, – це жалюгідна ганьба для людства у XXI столітті.

На жаль, в багатьох країнах, де населення не має регулярного доступу до питної води, не бракує зброї чи боєприпасів, що ще більше погіршує ситуацію! Корупція та економіка, яка маргіналізує та вбиває, дуже часто домінують над спільними зусиллями, які можуть забезпечити доступ до питної води. Статистика по нестачі питної води спонукає підійти до питання відповідально і рішуче, тому не можна гальмувати будь-які старання на інституційному, організаційному, освітньому, технологічному та фінансовому рівнях.   

Я вже запропонував декілька ідей щодо вирішення цього питання у своїй енцикліці «Laudato Si» та в нещодавньому Посланню з нагоди Всесвітнього дня молитви за збереження створіння. Я сподіваюсь, що ті, хто бере участь в цій конференції, поділяться терміновістю, необхідністю та рішучістю до дій у своїх професійних і політичних колах. Святий престол та Церква беруть на себе зобов’язання щодо сприяння у доступі до питної води для всіх. Це зобов’язання реалізується різними способами: створенням інфраструктури, освітньою та правозахисною діяльністю, допомогою населенню, життя якого є під загрозою, включаючи мігрантів, чий доступ до питної води обмежений, а також застановою над етичними положеннями та принципами, які витікають з Євангелії та здорової антропології.

Відповідна антропологія справді необхідна для відповідального та солідарного стилю життя, для правдивої екології, (пор. Laudato Si, 118, 122), також для визнання права доступу до питної води, як права, яке закорінене в гідності людини, що протирічить поняттю води, як одного зі звичайних товарів. Євангельські принципи та цінності повинні вести до конкретних постанов кожної людини задля спільного блага всієї світової спільноти (пор. Апостольське послання Радість Євангелії, 179-183). У світлі віри, в кожному спраглому ми розпізнаємо Ісуса, як читаємо в Євангелії від Матея «Бо я… мав спрагу, і ви мене напоїли» (Мт 25,35).

На цій конференції, як і годиться, зібрані представники різних віросповідань та культур; ніколи не варто ігнорувати подвійний духовний і культурний вимір води, як основи формування соціальної структури, співіснування та організації спільноти. Запрошую вас роздумати над значенням води в основних релігійних традиціях, а також закликаю вас замислитись про цей ресурс, який, як писав Франциск з Асижу, є «дуже корисний, простий, цінний та чистий».

Я прошу благословення Всемогутнього Творця для кожного з вас, для ваших сімей і на всі ті ініціативи, спрямовані на краще управління водними ресурсами. Бажаю вам успіху у вашій роботі і прошу вас молитись за мене.

З Ватикану, 7 листопада 2018

Фото: Vatican News

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на MESSAGE OF THE HOLY FATHER FRANCIS TO THE PARTICIPANTS IN THE INTERNATIONAL CONFERENCE “THE MANAGEMENT OF A COMMON ASSET: ACCESS TO DRINKABLE WATER FOR ALL”