Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять

alt«Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами» – такими словами звернулись понад 2 тисячі діячів науки та культури з 23 країн світу до генерального секретаря ООН, що стало приводом для заснування на Стокгольмській конференції (1972) Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, який щорічно відзначається 5 червня міжнародним співтовариством.

Цей день є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати відповідальних у владі до прийняття рішень, необхідних для покращення екологічної ситуації.

«Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами» – ці слова є нині ще більше актуальні, як майже пів століття тому назад.  Сьогодні виснаження і забруднення природного навколишнього середовища спричинює вимирання тисяч видів живих істот, руйнування цілих екологічних систем, багатомільярдні збитки, а також загрожує здоров’ю та життю мільйонів людей.

На жаль, зусилля сучасного людства, направлені на подолання екологічних проблем, переважно можна порівняти із симптоматичним лікуванням. Хворобу не можливо подолати лиш знімаючи симтоми чи усуваючи наслідки. Необхідно усувати причини.  Народна мудрість голосить: «чисто насамперед не там, де прибирають, а там, де не смітять». Передумовою «екології довкілля» є очищення людства від внутрішнього бруду – від гріха і цілісне навернення до Бога. Словами св. Максима Ісповідника: «людина може перетворити на рай всю землю тільки тоді, коли вона матиме рай сама в собі».

Очищаючись від гріховного бруду, відновлюємо первозданну гармонію стосунків із Богом і уприсутнюємо Божу спасаючу дійсність для всього створіння – частинку раю на землі.

Ерго: щоб «забруднення не покінчило з нами» не достатньо організувати глобальний еко-суботник чи стартувати певні екологічні проекти. Ключем до вирішення екологічної кризи має стати формування «екології людини», ключовими складовими якої є автентична християнська віра в Бога Творця і Спасителя всього світу, глибока духовність та свідомість цілісної відповідальності за себе, ближніх і все створіння.