Молитва за землю Марії

21 січня 2005 року Верховний Архієпископ Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир Гузар уділив своє благословення Анатолію Лютюку на молитву за навколишнє середовище та все живе на землі.

Протягом 12 років я проводжу в нашій церкві у місті Таллінні (Естонія) щоденну молитву в цьому намірі. Також участь в ній приймають і парафіяни. За цей час текст молитви мав дуже багато варіантів. Зміст його мінявся, враховуючи пори року, місцеві катаклізми, історії з рослинами і тваринами та поступленнями до нашої церкви нових ікон із зображенням святих, які мають відношення до природи.

Участь у творенні молитви брали миряни та священики. Протягом цього періоду вона й сформувалася. Ця дванадцятирічна праця дає впевненість, що вона залишиться, як молитва за землю Марії. Перша назва Естонії була "Marjamaa" - Земля Марії. Відповідно, й отримала назву: "Молитва за землю Марії...". Зміст її - прохальний. Текст молитви пов'язаний з кольорами естонського прапора синьо - чорно - білий. Ця молитва зародилася в Естонії, тому це логічно, що молитва починається за землю Марії.

Вона може надихнути людей інших країн для створення молитв за свої землі. Текст молитви упорядкувала Юлія Головчин, українська письменниця, автор книг "Притчі" (п. Юля вивчає мистецтво каліграфії в нашій школі монастирських ремесл). Молитва перекладена на естонську та англійську мови. Переклад на естонську зробив Тайво Нітвегі, на англійську - Ерік Джонсон, на російську - Тетяна Яковлева. Надалі молитва буде перекладена на різні мови світу. Пропонуємо вашій увазі текст "Молитва за землю Марії - Естонію"

О, Мати Божа Триручиця,

Ти взяла під Свою опіку землю Естонії.

Небо та море мають синій колір твоїх очей.

Допоможи нам зберегти в мирі наше небо, море, озера та ріки.

Наша чорна земля має колір Твоїх страждань.

Джерело Твоїх чистих сліз живить її.

Ми готові також страждати, щоб захистити нашу Землю.

Білий сніг та лілії озер нагадують нам про Твою чистоту.

Дай і нам чистоти та духовного світла для спільної молитви

за пророщення доброго зерна, турботу та охорону життя навколо нас.

Допоможи нам в цьому, Пречиста Діво!

Фото Юлії Головчин з написаною нею українським варіантом молитви за природу.