ЯК ЗРОБИТИ НОВОРІЧНІ СВЯТА БІЛЬШ ЕКОЛОГІЧНИМИ?

1 Ялинка

  • Якщо ви вирішили придбати штучну ялинку, потрібно звернути увагу на наявність сертифікату про те, що вона екологічно безпечна, не містить речовин шкідливих для вашого здоров’я, може бути утилізована, її склад та вогнетривкість.
  • Живі ялинки. Не купуйте ялинки в маленьких горщиках. Діаметр горщика має відповідати ширині крони. Чим менший горщик, тим більшою є небезпека, що ялинка може загинути. При пересадженні до горщиків дерева піддаються стресовому стану. Коріння ялини та сосни до 15 років має стрижневу систему і не може вміститися до маленького кімнатного горщика, коріння обрубують.
  • Це значить, що дерево може протриматися як зрізана ялинка ще декілька тижнів, а потім всохнути і осипатися. В квартирі температурний режим відрізняється від температури, за якої дерево зростало в природних умовах, це може призвести до його всихання, або ж до передчасної вегетації та виснаження. Такі деревця не пристосовані для зростання в кімнатних умовах. Краще купувати рослини, пристосовані до життя в кімнатних умовах. Як альтернатива для дому, гостя з Австралії та Нової Гвінеї – араукарія.
  • Ви також можете посадити власну ялинку в себе в дворі або на прибудинковій території. Краще за все купувати ялинки в спеціалізованих розсадниках і перевозити з грудкою землі та висаджувати восени в себе на подвір’ї.
  • На головній площі країни вже міг вирости цілий ліс. В природі ялина має висоту 20-50 метрів та зростає до 150-200 років. В середньому швидкість зростання її дорівнює 10-20 см на рік. Замість того, аби кожного року зрубувати ялинки та привозити їх на головні площі міст, можна було б висадити на них живі дерева – ялини, сосни, доглядати за ними й таким чином вирішити назавжди це питання. Ялини та сосни вічнозелені, вони виділяють фітонциди та очищують повітря.
  • Нераціональна витрата природних ресурсів. Перед новорічними святами вирубують тисячі ялинок. Якщо переводити це в природні ресурси, які витрачаються на те, щоб кожна ялинка могла вирости: вода, поживні речовини з ґрунту, кисень та інші речовини, для природних екосистем вкладання коштів у забезпечення новорічної індустрії не має жодного позитивного ефекту. Більшість дерев завершують своє життя на смітнику.
  • Мертве дерево в хаті – це зовсім не українська традиція. Зрубана ялинка вже не пустить корені й не буде рости далі. Вона поступово всихатиме та буде втрачати хвоїнки. Більшість вірувань світу засновані на цінуванні життя та всіх його проявів – від маленької комахи до лісів та гір. Життя є найціннішим й позбавляти його інших живих істот заради гарної традиції та відчуття “запаху Нового року” протирічить раціональним поглядам на світ. Це значить вбивати живе заради розваги.

2 Подарунки

  • Еко-обгортка, або взагалі її відсутність.
  • Уникайте надмірного споживання ресурсів (нова модель телефону, 25 пара взуття та ін.).
  • Краще дарувати корисні та якісні речі, які слугуватимуть вам довший час, а їхній екологічний слід буде менший.
  • Відмовтеся від дарування речей, виготовлених з матеріалів тваринного походження (хутра, прикрас зі слонової кістки, рога носорога, ліків народної медицини з жовчі ведмедя та інших речей, видобутих методами, що призвели до загибелі тварин), а також речей, видобуток яких призводить до негативного впливу на довкілля, наприклад деяких дорогоцінних металів та каменів.

3 Святковий стіл

  • Починається в магазині, де варто обмежити використання пластикових пакетів та купування речей в тарі, яка потім також перетвориться на сміття. Перед Новим роком можна започаткувати нову традицію використання еко-торбинок, мішечків та навіть спеціальних контейнерів для продуктів.
  • Відмовтеся від вживання шкідливих для здоров’я продуктів, краще замінити їх на екологічно чисту та корисну їжу.

Святкування

  • Просимо відмовитися від використання петард та феєрверків, які можуть лякати домашніх та безпритульних тварин, спричинювати в них паніку та намагання втекти від джерела шуму.
  • Просимо також відмовитися від використання повітряних кульок та небесних ліхтариків, які можуть стати джерелом загоряння, а їхній каркас може спричинити потрапляння до нього тварин, каліцтва та загибелі.
  • Після святкування вулиці та площі населених пунктів мають лишатися в чистому стані, йде рік тигра, а не іншої тварини.

Джерело: Екологія - Право - Людина